Eikö Helsinki siedä edes sähköautoja?

4.2.2021

Hanna-Leena Hemming

Ystäväni mietti auton vaihtamista perheen kasvaessa. Unelmissa oli sähköauto, koska ilmasto.

 

Unelma kariutui nopeasti sähköautoiluun perehtyessä, sillä tuttavani taloyhtiössä ei ole latauspaikkoja. Erityisen vaikea tilanne on kantakaupungissa asuvilla, sillä vain harva taloyhtiö siellä enää tarjoaa parkkipaikkoja pihallaan ylipäätäänkään. Autot parkkeerataan kadulle.

 

Sähköautoistuminen otetaan kyllä huomioon kaupungin uudisrakentamisessa. Uusiin taloyhtiöihin rakennetaankin sähköautoille latauspisteitä, ja nykyhallituksemme kirjoittaman lain vaatimukset sähköautopaikoille ovat lupaavia: ”Sellaisen uuden asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste.”

 

Harmillisesti hyvä ajatus kaatuu siihen, että autopaikkoja rakennetaan jo lähtökohtaisesti asunto- ja asukasmäärään nähden riittämättömästi. Lisäksi autopaikkojen muuttaminen latauspaikoiksi taitaa olla rakentamisvaiheen jälkeen täysin kunkin taloyhtiön omassa harkinnassa.

 

Tuttavani sähköauto-unelmaa varjosti oman taloyhtiön latauspaikkojen puuttumisen lisäksi se tosiasia, että koko Helsingissä ei ole kuin 200 sähköautojen latauspaikkaa. Onneksi useissa kauppakeskuskissa niitä on tarjolla jonkun verran tämän lisäksi.

 

Tosiasiaksi jää kuitenkin, että Helsingin muuttuminen voimallisesti sähköautovaltaiseksi vaatisi toimia myös latauspaikkojen määrän lisäämiseksi. Näin etenkin kantakaupungissa, jossa asuu nyt ja jatkossa ihmisiä, jotka tarvitsevat autoa syystä tai toisesta. Heidän autoilleen ei alun perinkään ole tarjolla kuin kadunvarsipaikkoja.

 

Vastuullisuus ajamisessa on monella mielessä, ja sähköautot onneksi kehittyvät kovaa vauhtia myös talviajoa kestäviksi. Järkevä valinta tehdään nyt kuitenkin kovin vaikeaksi. Toivottavasti tämä ei ole tarkoituksellista autovainoa, jonka kohteeksi Helsingissä joutuvat jo sähköautotkin.

 

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021