Huppu päässä?

1.12.2020

Hanna-Leena Hemming

Eduskunnassa riidellään turpeen verotuksesta, tai oikeastaan sen verottamattomuudesta. Lehdet kirjoittavat koronasta, ja ehkä jostain löytää maininnan vuoden 2015 Pariisin ilmastokokouksen tavoitteista, joihin USA:n presidentti Bidenin toivotaan voivan sitoutua. Vuonna 2018 hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n julkaisema Global Warming of 1,5°C -raportti totesi, että ilmastopolitiikan kunnianhimoa on nostettava, mikäli valtiot haluavat pyrkiä kohti 1,5 asteen tavoitetta Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Tähän mennessä annetut kansalliset päästövähennyslupaukset eivät riitä. Maiden odotettiin päivittävän Pariisin sopimuksen päästövähennyssitoumuksensa vuoteen 2020 mennessä. Hiljaista on tosin ollut.

 

Keskustelin aiheesta tuoreesti Pariisissa asuvan ystävättäreni kanssa. Uutisointi ilmaston lämpenemisestä vaikuttaa siellä olevan ihan toisella tasolla. Siinä, missä me tosiaan vielä pohdimme turpeen hiilikuormaa ja kuvitellaan autokielloilla voivamme rajoittaa ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen, puhuvat tiedemiehet maailmalla jo kuudenkin asteen lämpötilannoususta vaikeana tavoitteena. 

 

Poliitikkojen tehtävä on luoda tulevaisuuteen positiivisia näkymiä. Se ei kuitenkaan onnistu, jos panemme hupun päähämme ja pään vielä pensaaseen ilmaston lämpenemisen suhteen. Tilannekuva pitää hankkia ja sen pitää olla oikea. Vasta sitten pääsemme kehittämään ratkaisuja, joita nyt tarvitaan hyvän elämän edellytyksiksi.

 

Moni Suomen kaupunki on jo hyvällä tiellä kohti hiilineutraalisuutta, ja Helsinki onneksi ponnistelee jo samaan suuntaan. Odotan innolla pormestari Vapaavuoren käynnistämän energiakilpailun tuloksia maaliskuussa!

(https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/helsinki-energy-challenge-haastekilpailu-avautuu)

 

 

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021