Kielipolitiikkaa

15.12.2020

Hanna-Leena Hemming

Mikkelissä ammattikoulu paikallisten elinkeinotoimijoiden tukemansa haki lupaa englannin kielisen talonrakennusalan koulutusohjelman aloittamiseen. No, sitä ei Opetusministeriöltä herunut.

 

Kieltämättä sympatiseeraan sekä opetusministeriön kantaa, että paikallisia rakennusalan toimijoita, jotka näkevät vieraskielisissä työvoimapotentiaalia, jota mieluiten rekrytoitaisiin ammttitaitoisina.

 

Ongelma ei ole kuitenkaan ihan yksioikoinen. Tavallaan ymmärrän, että (varsin hankalan) suomen kielen oppimisen ei pitäisi olla esteenä ammattitaidon hankkimiselle. Tosiasia kuitenkin on, että ilman suomen kielen taitoa ei Suomessa oikein työllisty. Eikä ongelma ole siinä, ettei työtä hakeva muun kielinen osaisi taitavasti englantia – mistä ei aina myöskään ole takeita – vaan siinä, että muu työyhteisö ei puhu riittävän hyvin englantia. Opetan tällä hetkellä rakennusalan ammattikoululaisille englantia, joten uskon olevani tiedon päällä. 

 

Meillä on Suomessa myös ihmeellinen käsitys, että kaikki ulkomaalaiset täällä puhuisivat englantia vieraana kielenä. Varsin moni maahanmuuttaja joutuu kuitenkin opettelemaan sen englanninkin ihan nollasta. Kuinka järkevää meidän pienen maan olisi siis laittaa paukut usean kielen opettamiseen, sen sijaan että opettaisimme tehokkaasti maahanmuuttajille suomea? Tai tietenkin ruotsia, jos kotipaikaksi valikoituu ruotsinkielinen alue.

 

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021