Kolahtaa omaan nilkkaan!

20.11.2020

Hanna-Leena Hemming

Kuntaliiton kunnallisverotilastot on julkaistu. Korkeinta kunnallisveroa (23,5 %) tuloistaan maksavat halsualaiset, matalinta puolestaan Ahvenanmaalla Jomalan asukkaat (16 %). Korkeimman ja matalimman kunnallisveron ero on huikeat 7,5 prosenttiyksikköä!

 

Helsinkiläisten kunnallisveroksi esitetään tulevalle vuodelle 2021 edelleen 18 %, johon se pormestari Vapaavuoren budjettiesityksen mukaisesti laskettiin vuonna 2018. Tarkalla kuntataloudella on merkitystä, sillä kunnallisvero ei ole ainoa asukkaiden maksama vero.

 

Kunnallisvero on myös progressiivinen. Kunnallisveron osuus tulosta nimittäin nousee ansioiden kasvaessa. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan tämä progressio on tullut yhä selvemmäksi viime vuosina toteutettujen työtulovähennyksen ja perusvähennyksen laajennusten myötä. Vuonna 2020 keskimääräisellä kunnallisveroprosentilla (19,97) kunnallisveroa aletaan maksaa noin 15 625 euron vuosipalkasta. Esimerkiksi 25 000 euron vuosipalkasta kunnallisveroa maksetaan 8,8 prosenttia ja 40 000 euron vuosipalkasta 16,5 prosenttia. 

 

Vuonna 2020 moni Helsingin keskustan vanhoissa kerrostaloissa asuva sai kokea myös toisen kunnan päätettävissä olevan veron, kiinteistöveron, merkityksen taloudelleen. Vaikka yleinen kiinteistövero on Helsingissä jatkossakin 0,93 %, muuttui kiinteistöjen koon laskentatapa vuonna 2019 joissain vanhoissa kiinteistöissä. Näin kävi minunkin taloyhtiössäni Etu-Töölössä – kiinteistöveron suuruuden selvittyä jouduimme keräämään ylimääräisen vastikkeen.

 

Kiinteistöveron kataluus asukkaalle johtuu siitä, että se iskee ihan jokaiseen, tuloja katsomatta. Yhden kuukauden ylimääräinen vastike tarkoitti minun kohdallani n. 450 euroa. Summan kohtuullisuus on kunkin tuloihin täysin verrannollinen. Sille perheelliselle matalapalkkaiselle tai eläkeläiselle, joka asuu vuokra-asunnossa, tämäkään vääjäämättä asumisen hintaan vaikuttava veronkorotus ei varmasti ollut mieluinen yllätys.

 

Vaikka poliitikon on mukava luvata aina uusia kivoja palveluita, ei se asukkaan eli veronmaksajan kannalta ole viisasta kuin hyvin harkitusti! Kulut kolahtavat meidän kaikkien nilkkaan, ja viimeistään eläkeläisenä tilanne ei naurata enää ollenkaan.

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021