Miksei koroteta kunnallisveroa?

13.03.2021

Hanna-Leena Hemming

Vuonna 2019 verotuloja kertyi Helsingissä 3 494 miljoonaa euroa eli noin 3,5 miljardia euroa, ja kunnallisvero oli 18,00% kuten nykyisinkin.

 

Entä jos vaan nostettaisiin kunnallisveroa yhdellä prosenttiyksiköllä ja tarjottaisiin asukkaille parempia palveluita?

 

Taloussanomat laski kunnallisveron vaikutuksia keskitulokselle pariskunnalle. Ilta-Sanomisssakin julkaistussa esimerkkilaskelmassa puolisot ansaitsevat yhteensä 88 827 (eli 40 526 + 48 301) euroa vuodessa ja kuuluvat kirkkoon. Luku perustuu Tilastokeskuksen keskipalkkoihin, joihin palkankorotusennusteet ja lomarahat vuodelle 2019 on sisällytetty. Yhden prosenttiyksikön ero tarkoitti 741 euroa käteen vuodessa pääkaupunkiseudulla.

 

Eräs kulutusluottoja tarjoava yritys on laskenut elämisen hintaa eri puolella Suomea. Ei liene yllätys, että asuminen on kalleinta Helsingissä. Mutta todettiinpa oluttuoppikin kalleimmaksi juuri Helsingissä! Ne kalliimmat hinnat ovat meillä helsinkiläisillä vastassamme joka ikinen päivä, kun käymme kampaajalla, kuntosalilla, ostamme marjoja torilta tai teemme melkein mitä tahansa muuta.

 

Koska Helsinki on jo kalliimpi paikka elää kuin muu Suomi, me emme voi kuristaa asukkaita enää nostamalla kunnallisveroa. Jos palveluita halutaan lisää, täytyy tarkkaan miettiä, ovatko kaikki nyt tarjolla olevat palvelut mahdollista enää säilyttää.

 

Ihan oma lukunsa on vielä valtion tulovero, jonka kiristämistä uhataan nyt säännöllisesti. Se on sitten ihan oman messunsa väärti!

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021