Voiko "sopeutumisrahaa nostava ex-kansanedustaja" saada äänesi kuntavaaleissa?

26.02.2021

Hanna-Leena Hemming

Googlasin itseni. Tulosten kärkeen nousee Iltalehden otsikko ”Sopeutumisrahaa nostava ex-kansanedustaja Hanna-Leena Hemming”. Jutussa itsessään kerrotaan vielä tarkemmin, että ”Sopeutumisrahan saajista eniten ansaitsi entinen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming (kok). 58-vuotiaan Hemmingin verotettavat tulot olivat viime vuonna yhteensä 169 919 euroa”.

 

Pitää paikkansa, että nostin syyskuusta 2019 helmikuuhun 2020 kansanedustajan sopeutumisrahaa. Summaltaan minun kohdallani oli kyse noin 2200 eurosta/kk ennen veroja. Taustalla oli tarina, jonka hyvin moni muukin on kokenut. Hyväpalkkainen työ päättyy, ja ollaan uuden edessä. Minulla työ tosin päättyi jo 1,5 vuotta ennen sopeutumisrahan nostamista.

 

Kuulun siihen kansanedustaja-polveen, jolle työttömyysturvana maksetaan sopeutumisrahaa, vaikka olen jäänyt pois eduskunnasta jo vuosia aiemmin. Kolikon toinen puoli on sitten se, että rahaa ei makseta kuten ansiosidonnaista työttömyysturvaa, eli tulojen mukaan. Summa lasketaan kansanedustajavuosien perusteella, ja kaksi kautta tuo vain puolikkaan maksimisummasta. Tämä kyllä kannustaa etsimään töitä täysillä!

 

En ole laskenut, kuinka montaa työpaikkaa olen hakenut viime vuosina. Varmasti kymmeniä. Näin tekee jokainen minun tilanteessani, kunnes jossain vaiheessa kyynistyy ja lopettaa. Minä en lopettanut. Käynnistelin yritykseni toimintaa ja olin monessa mukana. Tuloja ei kaikesta huolimatta lähtenyt kertymään kattamaan asuntovelallisen tarpeita, ja siksi nostin  muutaman kuukauden myös sopeutumiseläkettä.

 

Helmikuussa 2020 aloitin tuntiopettajana Vantaan ammatillisessa oppilaitoksessa Variassa. Kuukaudet sopeutumiseläkeläisenä olivat takana. Sillä on minulle hurjan suuri merkitys, kuten työllä on kaikille oman sukupolveni ihmisille.

 

Opettamisessa on taloudellisen itsenäisyyden lisäksi toinenkin tärkeä aspekti: pääsen ihan iholle yhteiskunnan nykytilan suhteen. Maahanmuuttajien kotouttaminen ja koulutustilanne, sukupuoli-identiteetin muutos nykynuorilla, osaamistason heikkeneminen ja siihen johtavat syyt, digitaalisen ja etäopetuksen vaikutus nuoriin… Teemoja, jotka todistavat yhteiskunnan suurta muutosta ja joista en olisi tiennyt oikeasti paljoakaan ilman tätä kokemusta.

 

Kun vuonna 2011 päätin, etten ole enää ehdolla eduskuntaan vaan hakeudun muualle töihin, otin tietoisen riskin. Olin sitä mieltä, että kansanedustajan on hyvä tietää yhteiskunnan tilasta muutenkin kuin oman asiansa edunvalvojien lausuntoja lukemalla, ja siksi eduskunnassa ei pidä olla liian montaa kautta. Nyt kartutan osaamistani laajasti. Uskon olevani erinomainen valtuutettu Helsingissä, jos äänestäjät antavat minulle siihen mandaatin.

Googlen hakutulosten kärjestä löytyy myös mm. Wikipedia-artikkeli, jossa on käytetty oheista kuvaa. Se on kansanedustaja-ajaltani Kööpenhaminasta vuodelta 2006.

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021