Puita ja pensaita Helsingin joka kadulle!

02.03.2021

Hanna-Leena Hemming

Siitä on vasta kaksi vuotta, kun somessa kampanjoitiin puiden puolesta. Helsinkiin ehdotettiin istutettavaksi 10 000 uutta puuta ja koko Suomeen peräti miljoonaa puuta. Puiden merkityksestä hiilinieluna kirjoitettiin paljon. Politiikkaa tehtiin puiden puolesta.

 

Elokuussa 2020 vietettiin puunhalaus-viikkoa. Viherympäristöliitto julkaisi silloin oivan kirjoituksen, jossa se perusteli, miksi kaupungissa tarvitaan puita: ”Kaupungeissa ja taajamissa puut lisäävät viihtyvyyttä ja vähentävät tiiviin rakentamisen mukanaan tuomia terveys- ja ympäristöhaittoja”. Puiden todettiin vaimentamavan melua, sitovan pölyä ja CO2-päästöjä sekä tuottavan happea. Lisäksi niiden merkitystä kuumenevien kaupunkien varjostajina ja viilentäjinä korostetiin. Kaikki tärkeitä asioita. Voima-lehden kirjoitus puolestaan muistutti näiden ekologisten tekijöiden lisäksi puiden merkityksestä virkistymisessä.

 

Puiden näkemisen ja puistoissa liikkumisen on todettu olevan erittäin tärkeää vanhusten hyvinvoinnin, jopa elossa säilymisen, kannalta. Tätä minunkin äitini todistaa katsellessaan vuodenaikojen ja säiden vaihtelua Sinebrychoffin puistossa – ja ihaillessaan lähialueiden lapsiperheitä siellä luistelemassa, laskemassa mäkeä tai piknikillä ja kuunnellessaan riemun kiljahduksia muuten vaan. Eikä kyse siis tosiaan ole vain ikäihmisten mielenrauhasta, vaan puiden ja puistikoiden tuomasta mielenrauhasta meille jokaiselle.

 

Tätä pohjaa vasten voi vain ihmetellä, mitä Helsingille on tapahtunut. Helsingin uuden kaavoitusmantran mukaan kaupungin on oltava tiivis ja taloja on rakennettava korkeammaksi kuin ennen. Toisaalta samaan aikaan puhutaan lähiluonnosta, joka kuitenkin tarkoittaa puhujasta riippuen ihan mitä tahansa. Joillekin se on puita tai metsää 15 minuutin ajomatkan päässä. Minusta sen pitää olla puita, pensaita ja puistikoita muutaman minuutin kävelymatkan päässä, mieluiten ihan joka kadulla!

 

On aika lopettaa kapeiden ja pimeiden katujen kaavoitus! Helsingissä täytyy voida nauttia luonnon näkemisestä ihan jokaisena arkipäivänä ja töitten jälkeen, mieluiten vielä ihan omasta ikkunasta.

Yhteystiedot

Hanna-Leena Hemming
kieltenopettaja, FM, MBA
hlhemming@gmail.com
+358 50 511 3048

 

Helsinki

Copyright Hanna-Leena Hemming 2021